top of page
AANBOD > LOGOPEDIE > AFWIJKENDE MONDGEWOONTEN

Afwijkende  mondgewoonten

OMFT staat voor oromyofunctionele therapie. Deze therapie is gericht op het onderzoeken, vaststellen en afleren van afwijkend mondgedrag.

 

Bijna 90% van de bevolking vertoont afwijkend mondgedrag. Dit kan zich uiten in mondademen, een foutief slikpatroon en/of een foutieve articulatie. Wanneer men één of meerdere van deze elementen toepast, kan dit rechtstreeks invloed hebben op de stand van de tanden. Bij volwassenen draait de therapie minder op de correcte groei van het gebit, maar eerder om relaps/terugval te voorkomen.


De fout die velen maken is denken dat het probleem met het gebit na orthodontie volledig is opgelost. Wanneer de blokjes er worden afgehaald en een draadje achter de tanden wordt geplaatst, is dit niet voldoende om het gehele gebit in stand te houden.

Hoe kan je dit oplossen?
Tijdens logopedie wordt er gekeken naar wat je al dan niet fout doet én wat dit doet aan het evenwicht in de spieren in en rond de mond. Het is belangrijk dat deze spieren in evenwicht zijn. Tijdens de therapie worden er dus spieroefeningen gegeven én wordt het foutief mondgedrag stap voor stap afgeleerd en het correcte mondgedrag aangeleerd. Dat is de sleutel tot een correcte groei en behoud van het perfecte gebit.

Merk je  bij jezelf een verplaatsing van je tanden? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een onderzoek. Het is belangrijk om hier tijdig aandacht aan te besteden, zodat je de kans op relaps na orthodontie verkleint.

OMFT Volw
OMFT
bottom of page